srssssersssdgimvssmicdsd

Promocija

Devetošolcem predstavili poklice v rudarstvu

V Rudarski šoli Šolskega centra Velenje vpisujemo v tri izobraževalne programe – štiriletni srednji strokovni program geotehnik, triletni srednji poklicni program geostrojnik rudar in dveletni pro­gram poklicno-tehniškega izobraževanja geotehnik.
V petek, 5. decembra, smo v Premogovniku Velenje pripravili, že tradicionalno, predstavitev poklicev v rudarstvu. Preden smo vstopili v pro­store PV, smo se vsi skupaj postavili pred fotografski objektiv in za spomin naredili skupinsko fotografijo.

V predavalnici izobraževalnega centra nas je v glasbenem spotu pričakal 6Pack Čukur, ki se je rudarjem poklonil s pesmijo Kapo dol, za katero je v velenjskem premogovniku posnel tudi videospot. Sledile so pozdravne besede vodje in tehničnega vodje obrata Praktično izobraževanje v Premogovniku Velenje Borisa Potrča, ki je mlade goste pozdravil tudi v imenu predsednika Uprave PV. Ravnatelj Rudarske šole mag. Albin Vrabič je vsakemu devetošolcu iskreno stisnil roko v »kameradski« pozdrav, v nadaljevanju pa predstavil najstarejšo in hkrati najmanjšo šolo Šolskega centra Velenje oz. šolo z več desetletno tradicijo in odprtostjo za novosti. Strokovne vsebine izobraževalnih programov s področja rudarstva je devetošolcem predstavil Franc Rošer, vodja rudarskega praktične­ga pouka. Prihodnji dijaki so tako s pomočjo fotografij in videoposnetkov dobili vpogled v jamska delovišča, organizacijo, izvajanje in sledljivost praktičnega pouka in PUD-a, kar dijaki rudarskih usmeritev v celoti opravijo v jami PV.

Strokovna sodelavka Kadrovsko­splošnega področja v Premogovniku Velenje Majda Lampret, je predstavila nekaj prednosti in ugodnosti, ki so jih deležni geotehni­ki in geostrojniki rudarji. Možnosti pridobitve štipendij, kljub težkim razmeram v PV ostajajo, saj se vsi odgovorni zavedajo, da se strokovno ­ dobro podkovan kader izoblikuje zgolj skozi dobro načrtovan, izvajan in vrednosten proces izobraževanja, ki mora biti skladno sestavljen iz teoretske (splošne in strokovne) osnove in praktičnih vsebin.

V nadaljevanju dopoldneva smo si pod vodstvom Franca Rošerja in Borisa Verdnika, vodje elektro in strojnega praktičnega pouka, ogledali sobo dežurnega Premogovnika Velenje, ki je devetošolcem neposredno predstavil vse varnostne ukrepe, ki zagotavljajo varna delovna okolja, ogledali smo si tudi reševalno postajo s predstavitvijo reševalne čete in strojno ter elektro delavnico.

Prijetno in sproščeno druženje smo sklenili s pravo knapovsko malico in si ob slovesu zaželeli tokrat trikratni »srečno«, naš rudarski in tudi tisti, ki si ga zaželimo ob iztekajočem se letu. Ker smo imeli v gosteh devetošolce, ki jih v 2015 čaka pomembna odločitev, kje nadaljevati izobraževanje po končani osnovni šoli, je »tretji« veljal dobro premišljeni in sprejeti odločitvi, da se srečamo pod »zeleno barvo« naše »ŠCV mavrice znanja«.

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Šola za rudarstvo in varstvo okolja
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660